Kunstig intelligens er gammelt nytt

Innen foto har kunstig intelligens vært i bruk i over et tiår allerede, kanskje uten at vi har vært klar over det.
Over alt snakkes det om at nå kommer kunstig intelligens, KI, men faktum er at det har vært i bruk i hverdagen til mange i lang tid allerede. Vi har kanskje bare ikke vært klar over det.

Den første vanlige bruken av KI innen foto var kanskje da Adobe introduserte ansiktsgjenkjenning i Adobe Photoshop Elements 10 for over 10 år siden. Programmet hadde en bildedatabase der du kunne fortelle den hvem som var på et bilde, så skulle den kunne finne samme person på andre bilder. Det var en ganske primitiv ansiktsgjenkjenning, og trengte ofte hjelp ved at du måtte navngi samme person på flere bilder før den kjente vedkommende igjen. Den var heller ikke god til å skille mine eneggete tvillinger, men den kan den kanskje ikke klandres for.

Foto.no kommer til å publisere en del artikler om kunstig intelligens innen foto og video i tiden som kommer. Dette er den første artikkelen i serien, og for å undersøke litt hva kunstig intelligens kan gjøre, ba vi ChatGPT om å skrive en tekst på 500 ord om kunstig intelligens innen foto.

Dette er det den kom opp med:
Kunstig intelligens (KI) har forandret mange bransjer, og fotoindustrien er ikke et unntak. Med KI kan fotografering og bildebehandling være mye raskere og enklere enn noensinne, og resultatene kan være imponerende.

En av de viktigste måtene KI har påvirket fotografi på, er gjennom bildebehandlingsprogrammer. Tidligere kunne det ta timer å justere et bilde for å oppnå det ønskede resultatet, men med KI-baserte verktøy kan denne tiden nå reduseres betraktelig. Programvare som Adobe Photoshop og Lightroom bruker KI til å hjelpe fotografer å redigere bilder, for eksempel ved å gjøre det enklere å fjerne uønskede objekter fra bildet eller justere farger og lysstyrke.

En annen måte KI påvirker fotografering på er gjennom automatiserte kameraer. Kameraer som bruker KI kan automatisk justere fokus og eksponering basert på motivet som er i bildet, noe som kan føre til bedre bilder selv for uerfarne fotografer. Noen avanserte kameraer kan til og med gjenkjenne ulike typer motiv og justere innstillingene for å få det beste resultatet.
KI kan også brukes til å forbedre kvaliteten på bildene. Et eksempel på dette er «super-oppløsning» teknologi. Med super-oppløsning kan bilder forstørres uten å miste detaljer eller skape uskarpe kanter. KI algoritmer er trent på å gjenkjenne og etterligne mønstrene i bilder, noe som gir resultater som ofte er mer nøyaktige enn det som kunne oppnås med tidligere metoder.

Et annet eksempel på KI i fotografi er ansiktsgjenkjenning. Denne teknologien brukes for eksempel til å identifisere personer i bilder, og sortere og organisere bildene etter hvem som er på dem. I tillegg kan ansiktsgjenkjenning brukes til å forbedre portrettbilder, for eksempel ved å justere fokuseringen og belysningen for å fremheve ansiktstrekkene.

Selv om KI har forbedret mange aspekter av fotografering, er det fortsatt noen bekymringer rundt teknologien. For eksempel kan det være utfordrende å avgjøre om et bilde som er redigert med KI er autentisk eller ikke. Det er også bekymringer om personvernet til personene som blir fotografert, spesielt når det kommer til ansiktsgjenkjenning.

Til tross for disse utfordringene har KI tatt fotografering til nye høyder. Fotografer og bildebehandlere kan nå bruke verktøy og teknologier som gjør at de kan oppnå resultater som tidligere var umulige. Det er sannsynlig at KI vil fortsette å påvirke fotografi i fremtiden, og åpne opp for enda flere muligheter for fotografering.


Og selv om det kanskje ikke står noe nytt der, er det en ganske grei oppsummering for en første sak. Derfor fyller vi på med et illustrasjonsbilde som er laget av KI-en Dall-E.
Foto: Dall-E -
Foto: Dall-E
Futuristisk robot som tar et bilde

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu